Hard gewerkt maar toch een ontevreden gevoel aan het einde van de dag? Lukt het je maar niet om geconcentreerd aan een opdracht te werken? Ik hoor het vaak van andere ondernemers, en herken het zelf ook maar al te goed.

Blokken van 25 minuten

Wellicht is de Pomodoro-techniek wat voor jou. Een timemanagement-principe dat uitgaat van 25 minuten ongestoord aan een taak werken, met een eierwekker naast je. Vervolgens neem je 5 minuten pauze. Ook al is je taak nog niet af!

Na de pauze plan je weer een blok van 25 minuten. Tijdens een blok laat je je nergens door storen: geen mails, telefoontjes, Whatsapp-berichten, en andere taken die je te binnen schieten. Zo werk je vier blokken achter elkaar. Dan neem je een langere pauze, van 25 minuten.

Je werkt in deze blokken net zo lang door totdat je opdracht af of je werkdag voorbij is. Met als resultaat een productieve werkdag die je met een goed gevoel afsluit!

Pomodoro

De naam ontleent zich aan de vorm van de eierwekker die de bedenker, Francesco Cirillo gebruikte: ‘pomodoro’ is het Italiaanse woord voor ‘tomaat’. Mocht je geen eierwekker hebben, dan kun je ook de timerfunctie op je telefoon gebruiken, de promodoro app  of e.ggtimer.com.

Voorbereiding

Maak voordat je aan je werkdag begint een lijstje met dingen die je vandaag gedaan wil hebben, en maak hier taken van 25 minuten van. Een grote klus? Deel deze op in deeltaken. Veel kleine actiepunten? Bundel ze tot een taak van 25 minuten.
Bedenk ook alvast een paar pauze-doelen die in 5 minuten passen: kopje koffie halen, wandelingetje, muziekje luisteren.
Vervolgens: aan de slag!