Het einde van het jaar nadert. Tijd om terug te kijken, en te reflecteren op wat dit jaar me gebracht heeft. Als ondernemer, en als mens. Waar ben ik trots op? Welke doelen heb ik bereikt? En waar is het anders gelopen dan ik gepland en verwacht had?

Om met die laatste vraag te beginnen: mijn jaar is zeker anders gelopen dan ik gepland had. Ondanks de lockdown waar we aan het begin van het jaar in zaten begon ik met een hoofd vol plannen aan 2021. Ervan uitgaande dat ik aan de beterende hand was nadat mijn schildklier vanaf oktober 2020 weer opspeelde.

Niets bleek minder waar helaas. En toen ik mijn bloedwaardes zag begreep ik waarom het allemaal zo moeizaam ging qua werk. Ik was gewoon nog hartstikke ziek. Dus was het tijd voor een radicale andere koers, eind januari al. Zo min mogelijk werken, alleen focus op de klanten die ik op dat moment had. En verder alles on hold.

Er is ruimte nodig voor groei. Deze zin kwam tijdens een reflectie op mijn pad. En hield me op de been.

Mijn gezondheid was prioriteit nummer 1 deze periode. Ik wandelde elke dag. En ging ook elke dag met mijn kinderen even naar buiten. Even achter dat scherm met die online lessen vandaan. Helaas vond mijn voet een half uur wandelen per dag teveel, en zat ik in april met een gebroken voet thuis.

Stilstaan om vooruit te komen werd mijn mantra.

Hoe passend mijn vision board bleek te zijn

En ja, dat stilstaan kwam eigenlijk niet onverwacht. Ik had het kunnen weten als ik goed naar mijn vision board van 2021 had gekeken. Woorden als ‘vertragen’, ‘slow down’ en ‘voor rustmomenten onderweg nemen we ruim de tijd’ vielen opeens op hun plaats. Op de vraag ‘Luister je naar je lichaam?’ kon ik inmiddels volmondig ‘Ja, ik moet wel nu’ antwoorden. Al blijf ik dat lastig vinden, om te luisteren naar de signalen van mijn lichaam en te vertragen als het nodig is.

Ook het thema dat ik voor 2021 gekozen had klopte behoorlijk. Ik kies elk jaar een thema dat dat jaar centraal staat. Voor dit jaar had ik ‘doorbreken’ gekozen. Met het idee om door te breken met mijn bedrijf. Dat liep dus anders. Het werd dus mijn voet door breken…. En als je dat woord met de klemtoon net iets anders uitspreekt stond het voor mij in 2021 ook voor het doorbréken van patronen die me niet meer dienden. Ik heb veel over mezelf geleerd dit jaar. En dat gaat me goed van pas komen. Daar ben ik van overtuigd.

Opkrabbelen en achterstanden wegwerken

Gelukkig begon mijn schildklier in mei te herstellen en kon ik steeds meer werkuren maken. Ik kon eindelijk aan de slag met de doelen die ik voor dit jaar gesteld had: het automatiseren van mijn backoffice, weer gaan bloggen, mijn nieuwsbrief nieuw leven inblazen, werken aan mijn online zichtbaarheid en mijn site onderhanden nemen. Ik maakte mijn eerste weggever: een werkboek om je plan voor het najaar te maken. En had via social media een uitgebreide lancering van mijn Koerskracht mastermindprogramma.

Ook was mijn voet in juni net op tijd hersteld voor de natuurcoach-workshop waarvoor ik me had ingeschreven. Wat een bijzondere ervaring was dat! Een eerste zaadje was geplant…. Daarover lees je verderop in dit blog meer.

Tot na de zomervakantie verzette ik bergen werk. Zo fijn als je lijf en hoofd eindelijk weer meewerken!

Plannen voor het najaar

Na de zomervakantie begon ik vol vertrouwen aan het najaar. Er startte een nieuwe Koerskracht groep. En ik stapte zelf ook in een mastermind, omdat ik weet hoe motiverend het is om 24/7 met gelijkgestemde business buddy’s op te trekken. Ook organiseerde ik weer elke maand een Huiskamerkantoor: een dag flexwerken bij mij aan de eettafel.

Totdat mijn lijf me wederom terugfloot. Hoe frustrerend…. In plaats van een novemberweek vol vision board en zakelijk jaarplan workshops in een heerlijk vakantiehuisje aan het water werd het vooral een week van mezelf weer op de rit krijgen. Het stroomde gewoon niet in mijn bedrijf, en daar schreef ik dit blog over.

Uit mijn hoofd, naar mijn gevoel

Die week stond, naast een heerlijke vision board en zakelijk jaarplan workshop, vooral in het teken van zelfzorg. Ik ging veel suppen en wandelen. En plande een aantal fijne gesprekken met business buddy’s. Die combinatie bleek een gouden greep, en precies wat ik nodig had! Het leverde me de nodige ontspanning en ruimte in mijn hoofd op, en vooral ook veel waardevolle inzichten.

Een aantal puzzelstukjes vielen op zijn plek. Zo kreeg ik zowel vanuit mijn zakelijk human design profiel als vanuit mijn jaarthema van een astrologisch schrijfcoach de boodschap dat ik meer op mijn gevoel mag vertrouwen. Als mens en in mijn bedrijf, in de keuzes die ik in mijn ondernemerschap maak. Mijn gevoel inzetten om mijn ondernemerskoers te bepalen.

Om bij dat gevoel te komen is veel buiten in de natuur zijn (suppen, wandelen, wielrennen, zeilen) echt essentieel. Dat verklaart ook waarom het me altijd zo goed doet, en vaak inspiratie oplevert. Ik ben zo gewend om vanuit mijn hoofd te leven, dat mijn gevoel vaak ondersneeuwt. Dat mag ik meer voeden. Door de natuur op te zoeken en aan yoga, meditatie en zelfreflectie te doen.

Mijn vision board zorgde (weer) voor magie

Ook maakte ik diezelfde week mijn vision board voor 2022. En dat zorgde weer eens voor magie! Het zinnetje dat ik als eerste uitknipte – je vindt het buiten – kwam zo enorm binnen! Ik voelde aan alles dat ik daar iets mee moest. Of eigenlijk ‘wil’, want ik wil minder ‘moeten’ (en daar verbeter ik mijn klanten ook altijd op, dus moet.. eh, wil ik dat ook bij mezelf doen, haha).

Ik neem vanaf volgend jaar mijn klanten mee de natuur in. Natuurcoaching wordt onderdeel van mijn aanbod. De natuur is waar ik oplaad, waar ik blij van word, die me metaforen aanreikt en me terugbrengt bij mijn gevoel. Hoe mooi is het als ik mijn klanten ook de kracht van de natuur laat ervaren, zodat ze vanuit hun gevoel hun ondernemerskoers ontdekken!

Wat heeft 2021 me opgeleverd?

Terugkijkend op dit jaar zie ik dat ik me op persoonlijk vlak enorm ontwikkeld heb. Terwijl ik aan het begin van het jaar vooral op zakelijke groei gefocust was. Zo had ik mijn jaarthema – dóórbreken – ook geïnterpreteerd. Uiteindelijk klopt mijn thema in die vorm alsnog,  door mijn besluit om natuurcoaching aan mijn aanbod toe te voegen. Dat voelt zeker als een doorbraak!

Ik heb dit jaar veel geïnvesteerd in kennis en persoonlijke ontwikkeling. Ik rondde in juni mijn NLP Practitioner af, en heb veel persoonlijke ontwikkelingstrajecten gedaan. Ook heb ik deelgenomen aan een mastermind van een gerenommeerd businesscoach en investeerde ik in marketingkennis. Daardoor is mijn site beter vindbaar en ben ik minder afhankelijk van social media voor mijn marketing.

Ik ben trots op alle successen die ik met de deelnemers aan mijn mastermindprogramma Koerskracht heb gevierd. En dat waren er nogal wat! ’s Ochtends vroeg aan de (alcoholvrije) bubbels blijft toch een bijzondere start van mijn werkweek.

Ook ben ik trots op hoe Koerskracht zich ontwikkelt. Naast accountability,  structuur aanbrengen in je plannen en elkaar motiveren neemt persoonlijk leiderschap een steeds grotere plaats in. Koerskracht is uitgegroeid tot een heel persoonlijke en veilige omgeving waar gelijkgestemde ondernemers echt durven laten zien wat er speelt in hun bedrijf. En enorme groeistappen zetten: groei van hun bedrijf en het aantal klanten, en persoonlijke groei. Ook ben ik enorm trots om te zien dat 70% van de deelnemers haar deelname aan Koerskracht verlengt! Meerdere ondernemers zijn er al voor de derde keer bij, supergaaf!

Waar ik ook blij mee ben is dat ik het hele jaar met dezelfde planner heb gewerkt. Ik krijg altijd veel vragen van ondernemers hoe ik mijn werk structureer. Veel ondernemers stoeien daarmee. En die zoektocht naar een systeem wat bij je past herken ik zelf ook. Na allerlei  bestaande papieren planagenda’s te hebben uitgeprobeerd, heb ik begin 2021 mijn eigen systeem ontwikkeld. En aangezien ik dat systeem het hele jaar gebruikt heb (meestal haakte ik na een paar weken af omdat ik iets miste in een bestaande agenda), heb ik nu dus een systeem dat voor mij prettig werkt! En daar wil ik iets mee volgend jaar, merk ik. Dat kon nog wel eens een vervolg krijgen in 2022.

Enorm dankbaar ben ik voor de steun, motivatie en af en toe een schop onder mijn kont van mijn business buddy Karin Ockhuysen. We ontmoetten elkaar in januari en hebben het hele jaar door elke twee weken telefonisch contact gehad. Het was zo fijn om met elkaar te sparren en elkaar aan te moedigen!! Dat zetten we in 2022 zeker voort. En dan gaan we elkaar ook eindelijk eens live zien, want dat is tot nu toe nog niet gelukt. Dank je, Karin, voor al je support dit jaar!!

Ik kijk terug op een bewogen jaar. Wat ik met een tevreden gevoel afsluit, want er borrelen alweer zoveel plannen voor 2022. Het zinnetje dat ik tijdens het maken van mijn vision board vond, beschrijft mijn jaar heel mooi: Misschien heb je niet bereikt wat je wilde, maar je hebt je ziel gevoed en je hart laten spreken.

Ik ben benieuwd hoe jij terugkijkt op jouw ondernemersjaar. Laat je het me in een reactie onder dit blog weten?