De afgelopen weken liep het niet lekker in mijn bedrijf. Ik kwam maar moeilijk tot het maken van plannen, en de aanmeldingen voor mijn evenementen bleven achter. Het stroomde niet. En het feit dat ik weer kwakkelde met mijn gezondheid hielp daar niet bij. Maar hoe zet je jezelf weer AAN? En zorg je ervoor dat je weer op gang komt? In dit blog deel ik hoe ik er voor zorgde dat ik nu weer in de actiestand sta. 

Geen zakelijk jaarplan voor 2022 voor mij

Vorige week zat ik in een vakantiehuisje aan de Reeuwijkse Plassen. Een inspirerende plek aan het water voor het geven van mijn vision board en zakelijk jaarplan workshop. De andere dagen wilde ik gebruiken voor het schrijven van mijn eigen jaarplan voor volgend jaar.

Dat plan heb ik niet gemaakt. Het stroomt niet in mijn bedrijf op dit moment. En ik weet dat het dan geen zin heeft om een jaarplan te maken. Ik kan wel allerlei omzetberekeningen gaan doen, maar als het niet stroomt hebben die berekeningen totaal geen zin.

Veel naar buiten en gesprekken met business buddy’s

In plaats van krampachtig een poging te doen om er een jaarplan uit te persen heb ik de dagen anders ingericht. Mijn wandelschoenen gingen mee, en mijn sup ook. Ik ben heel veel naar buiten gegaan. De natuur opzoeken. En het water. Dat doet me altijd goed, geeft me rust en zorgt voor nieuwe ideeën.

Ook plande ik een aantal afspraken met mijn business buddy’s van de mastermindgroep waar ik deelnemer van ben. Een fijne vriend en zakelijk sparringpartner kwam eten. En nam zelfs een complete sushi maaltijd mee!

Samen met hen heb ik kritisch gekeken naar mijn bedrijf. En naar mezelf. Waar word ik blij van? Wat levert mij plezier op? Want dat was ik de afgelopen tijd om allerlei redenen een beetje kwijtgeraakt.

Meer ondernemen op mijn gevoel

Het vele buiten zijn en de gesprekken met gelijkgestemde ondernemers leverden me veel waardevolle inzichten op. De belangrijkste: ik mag (nog) meer ondernemen vanuit mijn onderbuikgevoel. Mijn gevoel inzetten om mijn ondernemerskoers te bepalen. Dat klinkt misschien heel logisch, maar dat vind ik een behoorlijk moeilijke opgave.

Mijn hoofd is juist mijn krachtige tool waar ik altijd op terugval. En om bij mijn gevoel te komen vind ik een hele uitdaging. Mijn gevoel heeft er lang niet mogen zijn (zo heb ik dat als kind tenminste ervaren). En later heb ik mijn gevoel vaak genegeerd, in de dagelijkse ratrace van een gezin met jonge kinderen. Ik zorgde vooral goed voor anderen, maar niet voor mezelf.

Maar die uitdaging om meer te ondernemen vanuit mijn onderbuikgevoel ga ik graag aan! Ik heb daar de afgelopen jaren al stappen in gezet om meer op mijn gevoel te vertrouwen. En dat mag ik nu dus ook zakelijk meer inzetten. IK mag meer centraal staan: wie ben IK? Wat wil IK? Waar word IK blij van? Om vanuit daar mijn eigen koers te bepalen en mijn bedrijf verder uit te bouwen.

Mijn vision board als plan vanuit mijn hart

Zoals ik al vertelde heb ik dus geen zakelijk jaarplan gemaakt. Wel heb ik een vision board voor volgend jaar gemaakt. Een vision board is een plan vanuit je hart, en niet vanuit je hoofd. Dat durfde ik wel aan, ondanks dat het niet stroomde. Juist met de hoop dat ik door het maken van mijn vision board weer aanknopingspunten vond om het te laten stromen. En dat gebeurde ook! Hoe wondelijk is dat proces van het maken van een vision board toch telkens weer: een vision board zorgt altijd voor magie! Zo fijn!

Wat er precies gebeurde? Het eerste plaatje waar mijn oog op viel tijdens het knippen en plakken was een zinnetje: je vindt het buiten. Geen idee waarom (dat vraagt mijn hoofd zich dan af), maar dat zinnetje kwam enorm bij me binnen (daar was mijn gevoel…!). Ik wist, eh nee…voelde, meteen dat het een belangrijke boodschap was.

Sparren met gelijkgestemde ondernemers

De impact van dat zinnetje besprak ik later met de deelnemers aan mijn workshop. En de dagen erna met mijn eigen mastermindgroep en de andere business buddy’s waar ik een afspraak mee had gepland. Toen vielen er een aantal puzzelstukjes op hun plek.

Ik ga in mijn aanbod iets doen met buiten! Met natuur! De natuur is waar ik oplaad, waar ik inspiratie opdoe, die me metaforen geeft en me mijn ondernemerspad laat zien. Hoe mooi is het als ik mijn klanten ook de kracht van de natuur kan laten ervaren in hun ondernemerschap!

Ik wil al langere tijd minder tijd achter mijn laptop doorbrengen. Daar word ik gewoon niet blij van. En zeker de online sessies kosten me veel energie. Eerder dit jaar volgde ik een workshop natuurcoaching. En toen ging er al een vlammetje branden. Dat sprak me enorm aan. Maar of ik er ook echt iets mee wilde in mijn bedrijf?

Tegelijkertijd nam mijn hoofd het meteen over. ‘Dat doet toch iedereen momenteel al, wandelcoaching. Wie ben ik om dat nu opeens ook aan te gaan bieden?’. Dat soort zinnetjes, je kent ze wellicht wel. Die niet-helpende gedachten die je soms aardig dwars kunnen zitten.

Ik heb dat gevoel dat de natuurcoaching-workshop mijn opleverde vanuit mijn hoofd weggeredeneerd. En nu dat idee via mijn vision board weer op mijn pad komt, komt dat sterke gevoel weer naar boven. Dit keer besluit ik het te volgen. Ik wil er WEL wat mee in mijn bedrijf! Bovendien is natuurcoaching veel breder dan wandelcoaching. En juist dat spreekt mij aan.

Natuurcoaching om ondernemers in beweging te zetten

Natuurcoaching gaat dus een onderdeel van mijn aanbod worden. Hoe dat er precies uit gaat zien weet ik op dit moment nog niet. De komende weken ga ik bedenken hoe ik natuurcoaching ga verweven in mijn aanbod. Ik heb er al vaker over getwijfeld om die combinatie te maken, en nu ga ik het dus ook echt DOEN! En het feit dat ik het nu de wereld in slinger, zorgt meteen voor een stok achter de deur, haha. Nu moet ik wel…. En dat voelt goed.

Ik had nooit durven dromen dat deze dagen in mijn vakantiehuisje me zoveel inspiratie op zouden leveren! Het stroomt weer! Er borrelen nieuwe ideeën op. En ik heb heel veel zin om daar mee aan de slag te gaan. Het vele buiten zijn en de natuur opzoeken heeft daar enorm bij geholpen. Hoe mooi is het om daar ook andere ondernemers weer mee te helpen straks!

Wil jij ook sparren met gelijkgestemde ondernemers?

Heb jij ook behoefte aan dat het weer gaat stromen in jouw bedrijf? Of heb je de behoefte om even te sparren met gelijkgestemde ondernemers? Wellicht is een van mijn komende evenementen dan iets voor jou.

Dinsdag 7 december organiseer ik weer een Huiskamerkantoor. Een dag flexwerken bij mij aan de eettafel, en sparren en netwerken met andere ondernemers. Misschien een mooie gelegenheid om samen met andere ondernemers jouw vision board voor 2022 te maken? Ik heb voor het Huiskamerkantoor nog maar 2 plekjes beschikbaar. Alle informatie over het Huiskamerkantoor vind je hier.

Tijdens de gratis online mastermindsessie die ik dinsdag 14 december organiseer krijg jij frisse ideeën en praktische tips op jouw vraag of knelpunt. Zes andere ondernemers denken dan met je mee en geven je nieuwe inzichten. Op deze pagina vind je alle informatie over de gratis online mastermindsessie.