Voor sommige ondernemers is december de drukste maand van het jaar: die maand moet het gebeuren qua omzet. Voor anderen is het juist een rustige maand, waarin projecten worden afgerond en geen nieuwe opdrachten beginnen. Behoor je tot die laatste groep, dan is dit een mooi moment om terug te kijken op het afgelopen jaar. Pak je doelen die je voor dit jaar geformuleerd had erbij en ga na in hoeverre ze gerealiseerd zijn.

Een manier om op een effectieve manier terug te blikken is door middel van een soort reflectieverslag. Coaches laten hun cliënten na elke sessie een dergelijk verslag schrijven. Hierin geeft de cliënt aan hoe hij/zij het gesprek ervaren heeft, wat hem is bijgebleven en wat hij op gaat pakken de komende tijd. Deze manier van reflecteren zorgt voor inzicht in het proces dat de cliënt doormaakt en stimuleert dat deze concreet actie onderneemt.

Reflectie op je bedrijfsvoering

Een dergelijke reflectie kun je ook prima op je eigen onderneming toepassen. Je kunt jezelf bij het terugkijken op het afgelopen jaar vergelijkbare vragen stellen:

   • Wat is er dit jaar allemaal gebeurd?
   • Wat waren belangrijke leerpunten van afgelopen jaar?
   • Waar leg ik komend jaar de nadruk op? Waarop ga ik actie ondernemen?

   Voeg aan dit lijstje de evaluatievragen ‘Wat ging er dit jaar goed?’ en ‘Wat kan er beter?’ toe en er ontstaat vanzelf een prima uitgangspunt voor je doelen voor het komende jaar.